Informacje o Maїsadour
Historia
Działalność nasienna Spółdzielni Maїsadour rozpoczęła się w 1949 roku, kilka lat po utworzeniu spółdzielni rolniczej w 1963 roku, w południowo-zachodniej części Francji. Ambicje były bardzo duże: produkować, tworzyć i dostarczać wysokiej jakości mieszańce kukurydzy na szybko rozwijający się francuski rynek. Jak się okazało 80 lat później ambicje te zostały znacznie przekroczone.
Obecnie Maїsadour Semences stało się międzynarodowym przedsiębiorstwem nasiennym znanym z kukurydzy, ale także słonecznika, rzepaku i lucerny i wielu innych gatunków. Aby odzwierciedlić nowe ambicje firmy, marka potrzebowała nowej nazwy i nowego wizerunku, nadal powiązanego ze swoją historią, ale bardziej dopasowanego do rynku międzynarodowego i różnorodności działania
MAS Seeds w liczbach
Odkryj MAS Seeds za pomocą kluczowcyh liczb firmy.
8
centrów badań
tworzenie mieszańców kukurydzy, słonecznika i rzepaku
12
międzynarodowych filii
Rozwój sprzedaży w 50 krajach
140
milionów euro
obrotów
15%
obrotów co roku jest
inwestowanych w Dział Badań i Rozwoju
350
odmian mieszańcowych
i 220 linii rodzicielskich produkowanych każdego roku
400
rolników
ekspertów w zakresie produkcji nasion
700
pracowników
we Francji i za granicą, ponad 20 narodowości
250
agronomów
towarzyszącym naszym klientom, dystrybutorom i producentom
Wartości, które czynią nas wyjątkowymi
ZAANGAŻOWANIE
Wszyscy nasi współpracownicy są silnie przywiązani do ziemi, rolnictwa i nasion. Ta pasja generuje ciągłe zaangażowanie i długotrwałe relacje z naszymi klientami i partnerami.
DUCH ZESPOŁU
Nasze spółdzielcze korzenie, przyjemność z pracy i bycie bardziej efektywnym, poczucie solidarności w stawianiu czoła trudnym wyzwaniom, stanowią dla nas prawdziwą siłę.
SZACUNEK
Szacunek, umiejętność słuchania, rozumienia potrzeb, spełnianie życzeń naszych klientów, naszych partnerów i współpracowników, bez względu na pochodzenie i kulturę, to prawdziwy stan naszego umysłu.
SMAK WYZWANIA
Nowe produkty, nowe rozwiązania, nowe tereny działania... Preferujemy inicjatywy indywidualne i zbiorowe, siłą napędową są dla nas wyzwania.
INNOWACJE
Tworzenie nowych i wydajnych odmian jest celem naszych selekcjonerów. Korzystając z postępu genetycznego i agronomii, wciąż wymyślamy nowe innowacyjne rozwiązania i praktyki, które nasi klienci mogą wykorzystać w swoich gospodarstwach.
ODPOWIEDZIALNOŚĆ SPOŁECZNA
Być rolnikiem to kultywować przyszłość. Wspólnie z naszymi klientami i partnerami rozwijamy długoterminowe relacje zaufania i wspólną wizję rentownego i zrównoważonego rolnictwa.
Nasze przekonania
W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
Wzrost światowej produkcji rolnej leży u podstaw wyzwań naszych czasów. Każdego dnia nasza planeta przyjmuje około 230 000 mieszkańców, a kraje rozwijające się każdego dnia osiągają wyższy poziom życia. Prowadzi to do szybkiego wzrostu zapotrzebowania na żywność, ale powierzchnia ziemi dostępnej dla rolnictwa jest ograniczona do około 1,5 miliarda hektarów.
PRODUKOWAĆ WIĘCEJ, PRODUKOWAĆ LEPIEJ
Lepsze wykorzystanie dostępnej ziemi jest ekscytującym wyzwaniem. Celem jest zachęcanie do rozwoju zdrowych i opłacalnych upraw, bez promowania intensywnego rolnictwa za wszelką cenę, promowanie odpowiedzialnej i inteligentnej praktyki, a także stosowanie wydajnych i dostosowanych odmian. To wszystko, aby produkować lepiej w zgodzie ze środowiskiem.
POSTĘP NASTĄPI DZIĘKI NASIONOM
Sam materiał siewny jest nośnikiem rozwiązań, zawiera w swoim DNA wszystkie przyszłe cechy rośliny: potencjał plonowania, odporność na choroby i szkodniki, adaptację do gleby i zmiany klimatu. Nasze badania postępują oraz zwiększają się możliwości rozwoju. Tworzenie nowych odmian przyspiesza i w coraz większym stopniu umożliwia optymalizację zużycia wody, nawozów i środków ochrony roślin.
Stosowane w niewielkich ilościach zaprawy nasienne zapewniają zdrowie nasion i roślin, zabezpieczają nasze uprawy i żywność, ograniczając zabiegi chemiczne stosowane na glebę i uprawy. Również tutaj MAS SEEDS inwestuje, wprowadza innowacje i proponuje nowe rozwiązania.
Produkcja najwyższej jakości nasion, aby wykorzystać ich pełny potencjał genetyczny
MAS Seeds posiada 3 obszary produkcyjne nasion. Każdy z licznymi producentami nasion, zakładem produkcyjnym i laboratorium jakości o mocy przerobowej ponad 25 000 ha.Produkujemy głównie kukurydzę, słonecznik, rośliny pastewne, zboża i buraki.
- Południowo-zachodnia Francja
- Saragossa, Hiszpania
- Region Dnipro na Ukrainie
Każda fabryka nasienna przestrzega standardów ESTA i bardzo ścisłej procedury zarządzania jakością.
Niedawno rozszerzyliśmy nas obszar produkcji na Rosję i współpracujemy z partnerami produkcyjnymi w Turcji, Włoszech i na Węgrzech, aby zdywersyfikować nasze miejsca i zmniejszyć ryzyko produkcji. Reprodukcja wzbogacona jest o produkcję nasion bazowych, materiału siewnego do doświadczeń i letniej reprodukcji nasion w Afryce i Ameryce. Dział zajmujący się badaniami w zakresie reprodukcji i zaprawami nasion pozwala nam stale ulepszać jakość nasion i wykorzystywać najnowsze innowacje.
Opracowany przez naszych ekspertów, AGROSTART to rozwiązanie MAS Seeds do ochrony nasion kukurydzy, umożliwiający optymalny rozwój początkowy w każdym sezonie.

4
fabryki w Europie
Każda z kontrolą jakości i zaawansowanym procesem technologicznym
7
krajów produkcji
Każdy z nich stosuje tą samą kontrolę jakości
230
pracowników
pracujących na polach reprodukcji, zaopatrzeniu oraz badaniach w zakresie produkcji nasion
400
rolników
ekspertów w produkcji nasiennej
25000
Ha
zdolność produkcyjna dla kukurydzy, rzepaku, słonecznika, nasion roślin pastewnych, zbóż, buraków
3
miliony worków nasion
produkowanych w latach 2017-2018
1
dział badawczy
w technologii zaprawiania nasion i produkcji nasion
1
projekt produkcji nasiennej
w Afryce
